Kycklingfrikadeller i örtig tomatsås

22.02.2020

En tomatsås som doftar örtträdgård, frikadeller med frisksmak av citronzest, basilika och härliga italienska ostar. Nu snackar vi romantik på ett porslinsfat! Tänd ljusen, slit av korken på vinet nu ska det rullas bullar med näsan!


Om tiden är knapp så kan tomatsåsen kan bytas ut mot färdig, då har du en rätt på ett nafs!


Tomatsås = Marinara

Ett tjusigt ord på tomatsås är just Marinara. Den härstammar ifrån Neapel i Italien.

Ingredienser i denna örtiga marinara:

4 st vitlöksklyftor pressade

2 st gula lökar

2 dl rött vin

3 st burkar krossad tomat á 400g

15 st soltorkade tomater i olja

2st kyckling fond du chef (gelé fond "tärning")

3 msk tomatpure


Ingredienser på kryddor:

1 tsk rosmarin

1 tsk salvia

1tsk rökt paprikapulver

1 krm cayenne (kan uteslutas)

1 st lagerblad

1 msk oregano

salt & svartpeppar

När såsen är klar smakas den upp med:

1/2 dl fryst hackad basilika

3 msk fryst hackad timjan

1 tsk Dadel balsamico (går bra med röd/vitvinsvinäger)

1 tsk socker

salt och svartpeppar

Pressa vitlök, Hacka gullök och svetta i panna med en rejäl skvätt med olivolja

Ner med de torra kryddorna och lagerbladet, fräs en stund för att få ur smakerna ur örterna.

Häll i 2 dl röttvin, låt reducera ner till hälften, (småputtra i 20 min.)

Nu är det dags att ösa i krossad tomat. Spar en av burkarna och mixa ner soltorkad tomat i för att få en intensivare tomat smak. Funkar bra med stavmixer eller nån liknande mixer som på bilden.

Ner med den mixade tomaten i såsen.

Ner med de två fond gelé tärningarna, kan bytas ut mot vanliga buljong tärningar.

samt 3 msk tomat pure.

Nu ska såsen få puttra på medelvärme i ca 1 tim. Rör om då och då.

Nu är såsen nästan klar! Dags att smaka upp.

Släng graciöst i:

1/2 dl fryst basilika

3 msk fryst timjan

1 tsk socker

1 tsk dadel Balsamico vinäger eller annan vinäger

salt och svartpeppar

Nu rullar vi frikadeller!

Ingredienser: 8 personer

750 gram kycklingfärs

2 st pressade vitlöksklyftor

1/2 dl fryst basilika

1 dl ströbröd

2 st ägg

1 dl riven parmesan ost

1 dl riven pecorino ost

zesten från 1 citron

salt & peppar

Blanda alla ingredienser och gör en liten platt biff i stekpannan för att smaka av om det behövs mer salt eller peppar. När smaken är till belåtenhet kör in bullarna i ugnen på 150 grader i 10 min, då blir dom fastare och går inte sönder när dom ska vändas ner i såsen.

Nu lägger vi ner frikadellerna i såsen och låter puttra upp. Koka upp spagetti och lägg upp.

Bon Appetit!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång