Kycklingfrikadeller i örtig tomatsås

En tomatsås som doftar örtträdgård, frikadeller med frisksmak av citronzest, basilika och härliga italienska ostar. Nu snackar vi romantik på ett porslinsfat! Tänd ljusen, slit av korken på vinet nu ska det rullas bullar med näsan!
Om tiden är knapp så kan tomatsåsen kan bytas ut mot färdig, då har du en rätt på ett nafs!
Tomatsås = Marinara
Ingredienser i denna örtiga marinara:
4 st vitlöksklyftor pressade
2 st gula lökar
2 dl rött vin
3 st burkar krossad tomat á 400g
15 st soltorkade tomater i olja
2st kyckling fond du chef (gelé fond "tärning")
3 msk tomatpure
Ingredienser på kryddor:
1 tsk rosmarin
1 tsk salvia
1tsk rökt paprikapulver
1 krm cayenne (kan uteslutas)
1 st lagerblad
1 msk oregano
salt & svartpeppar
När såsen är klar smakas den upp med:
1/2 dl fryst hackad basilika
3 msk fryst hackad timjan
1 tsk Dadel balsamico (går bra med röd/vitvinsvinäger)
1 tsk socker
salt och svartpeppar

Pressa vitlök, Hacka gullök och svetta i panna med en rejäl skvätt med olivolja

Ner med de torra kryddorna och lagerbladet, fräs en stund för att få ur smakerna ur örterna.

Häll i 2 dl röttvin, låt reducera ner till hälften, (småputtra i 20 min.)

Nu är det dags att ösa i krossad tomat. Spar en av burkarna och mixa ner soltorkad tomat i för att få en intensivare tomat smak. Funkar bra med stavmixer eller nån liknande mixer som på bilden.
Ner med den mixade tomaten i såsen.
Ner med de två fond gelé tärningarna, kan bytas ut mot vanliga buljong tärningar.
samt 3 msk tomat pure.
Nu ska såsen få puttra på medelvärme i ca 1 tim. Rör om då och då.

Nu är såsen nästan klar! Dags att smaka upp.
Släng graciöst i:
1/2 dl fryst basilika
3 msk fryst timjan
1 tsk socker
1 tsk dadel Balsamico vinäger eller annan vinäger
salt och svartpeppar
Ingredienser: 8 personer
750 gram kycklingfärs
2 st pressade vitlöksklyftor
1/2 dl fryst basilika
1 dl ströbröd
2 st ägg
1 dl riven parmesan ost
1 dl riven pecorino ost
zesten från 1 citron
salt & peppar

Blanda alla ingredienser och gör en liten platt biff i stekpannan för att smaka av om det behövs mer salt eller peppar. När smaken är till belåtenhet kör in bullarna i ugnen på 150 grader i 10 min, då blir dom fastare och går inte sönder när dom ska vändas ner i såsen.