Paj med champinjoner och karamelliserad lök, dijon och timjan
Varför ska man hålla på att laga en rätt som ändå i slut ändan är paj!? För att det är grymt gott! En redig mat paj sitter väll sällan fel!? Denna goding med söt lök, mustig svamp, härliga örter och toner av dijon sitter som ett smäck.
Vi startar med att slänga ihop en pajdeg som ska få stå och bli rejält kall innan den gräddas av.
Ingredienser pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
150 g smör i tärningar
2 msk vatten
1 tsk salt
Blanda allt till en deg antingen i matberedare eller för hand. Kavla ut degen och fyll en pajform. Nagga botten och ställ i kylen minst 20 min. Förgrädda pajskalet 10 min i ugnen på 225 grader.
Ha i alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en deg. Saknar du en så går det lika bra att nypa ihop ingredienserna till en deg.
ihop mixad till deg
Dags att fixa pajfyllningen
Ingredienser:
250 g champinjoner
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
timjan
Skiva svampen och "vätska ur" den i torr panna. När vätskan är borta klicka i en rejäl klick smör, salta och peppra.
Skiva löken och pressa vitlöken
Fräs på löken och vitlöken på låg värme i 10 min med smör. Salta och peppra.
Blanda svampen och löken, smaka upp med timjan
Äggstanning med créme fraiche och dijon
Ingredienser:
3 ägg
2 dl créme fraiche
1 dl mjölk
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en bunke
Nu är det dags att montera ihop pajen.
Ta det förgräddade pajskalet och fördela ut svamp-lök blandningen. häll över äggstanningen och toppa med en sjysst ost. grädda i ugnen i 20-25 minuter