Paj med champinjoner och karamelliserad lök, dijon och timjan

23.03.2020

Varför ska man hålla på att laga en rätt som ändå i slut ändan är paj!? För att det är grymt gott! En redig mat paj sitter väll sällan fel!? Denna goding med söt lök, mustig svamp, härliga örter och toner av dijon sitter som ett smäck.

Vi startar med att slänga ihop en pajdeg som ska få stå och bli rejält kall innan den gräddas av.

Ingredienser pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

150 g smör i tärningar

2 msk vatten

1 tsk salt

Blanda allt till en deg antingen i matberedare eller för hand. Kavla ut degen och fyll en pajform. Nagga botten och ställ i kylen minst 20 min. Förgrädda pajskalet 10 min i ugnen på 225 grader.

Ha i alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en deg. Saknar du en så går det lika bra att nypa ihop ingredienserna till en deg.

ihop mixad till deg

Knåda ihop degen lite mer på bänken
Kavla ut 
fyll en pajform, nagga botten och ställ in i kylen 20 minuter. förgrädda i ugnen

Dags att fixa pajfyllningen

Ingredienser:

250 g champinjoner

1 gul lök

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

timjan

Skiva svampen och "vätska ur" den i torr panna. När vätskan är borta klicka i en rejäl klick smör, salta och peppra.

Skiva löken och pressa vitlöken

Fräs på löken och vitlöken på låg värme i 10 min med smör. Salta och peppra.

Blanda svampen och löken, smaka upp med timjan

Äggstanning med créme fraiche och dijon

Ingredienser:

3 ägg

2 dl créme fraiche

1 dl mjölk

1 msk dijonsenap

salt och peppar

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en bunke

Nu är det dags att montera ihop pajen.

Ta det förgräddade pajskalet och fördela ut svamp-lök blandningen. häll över äggstanningen och toppa med en sjysst ost. grädda i ugnen i 20-25 minuter

på med fyllning
häll på äggstanning och in i ugn
Skär upp upp å käka
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång