Parmesanbiffar i syrlig gräslökssås med vitlöksfräst sparris och ugnsrostad potatis

Köttfärsbiffar, dessa små klimpar med oändliga kombinationer av smaker. Så enkelt att göra och så mycket smak! Nu tar vi och klämmer lite parmesanbiffar och till dessa en fräsch sås med citron och gräslök. Mumma på ett fat! Nu kör vi.

Ingredienser biffar:
500 g nötfärs
100 g färskost (vitlök & örter)
1 ägg
50 g riven parmesanost
2 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad persilja (Färsk el. fryst)
Salt & Peppar
Ingredienser sås:
2 schalotten lökar
1 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
2,5 dl vatten
2 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
2 msk soja
zesten från 1/2 citron
1 näve hackad gräslök
salt & peppar

Lägg ner alla ingredienserna till biffarna i en skål.

Blanda om tills allt är en smet

Forma biffar och stek på en liten smakbiff ifall den behöver mer salt eller peppar. Sen när smaken sitter är det bara att bryna på biffarna.

När alla biffar fått fin färg lyft ur dom på ett fat så ska vi ta vara på smaken i pannan.

I med en rejäl klick smör i pannan och tillsätt finhackad schalotten lök. Låt fräsa en stund och klicka sedan i tomatpuré och låt den fräsa med. På med fond, vatten, grädde dijon, soja och citronzest. Red av med lite maizena tillsätt gräslök och smaka upp med vinäger salt och peppar.

Lägg tillbaka biffarna och låt dom puttra med så dom blir varma.
Toppa med lite gräslök så kan man servera vackert direkt ur stekpannan.
Ugnsrostad färskpotatis

2 kg färskpotatis
olivolja
gräslök
persilja
salt & svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft 190 vanlig. Skölj av potatisen och torka av den eller sila av vattnet. Lägg upp på ugnsplåt, ringla över rikligt med olivolja, salta, peppra och blanda runt med örterna. Baka i ugnen ca 40 minuter. Ruska om plåten ett par ggr under tillagningen.
Till detta fräste jag på sparris i en stekpanna med smör, pressad vitlök, salt och svart peppar.